Ex-Microsoft Dev krijgt 9 jaar in de gevangenis meer dan $10M diefstal waarbij Bitcoin Mixing betrokken is

Een voormalige software-ingenieur bij Microsoft ontving maandag een negen jaar durende gevangenisstraf voor een uitgebreid multi-miljoen dollar crimineel plan waarbij bitcoin en digitale cadeaubonnen betrokken waren.

De Oekraïense burger Volodymyr Kvashuk, 26 jaar, werd in het Amerikaanse districtshof in Seattle veroordeeld voor 18 federale misdrijven die verband hielden met zijn plan om Microsoft te bedriegen voor meer dan 10 miljoen dollar. Dit is de eerste zaak in zijn soort in de VS, volgens een persbericht van het ministerie van Justitie.

Kvashuk was betrokken bij het testen van een online detailhandelsplatform voor Microsoft vanaf augustus 2016 tot hij in juni 2018 werd ontslagen. Hij had zijn werknemer toegang gebruikt om „valuta opgeslagen waarde“ (CSV) te stelen, namelijk digitale cadeaubonnen. Vervolgens heeft hij die waarde online doorverkocht en de opbrengst gebruikt voor de financiering van een uitbundige levensstijl, waaronder een $1,6 miljoen lakefront huis en een $160.000 Tesla-auto.
Schrijf je in op Blockchain Bites, onze dagelijkse update met de nieuwste verhalen.

Door u aan te melden, ontvangt u e-mails over CoinDesk producten en gaat u akkoord met onze voorwaarden en privacybeleid.

Wat aanvankelijk begon als een klein bedrag van $12.000 in CSV met behulp van zijn eigen e-mailaccount, is Kvashuk uiteindelijk overgestapt op e-mailaccounts van andere werknemers om de groeiende diefstallen te maskeren. Kvashuk nam toen een bitcoin (BTC, -0,57%) in dienst die de service vermengde om te proberen de bron van het geld dat op zijn bankrekening aankwam te verbergen.

„Stelen van je werkgever is al erg genoeg, maar stelen en het laten lijken dat je collega’s de schuld krijgen, maakt de schade groter dan dollars en centen,“ zei Brian Moran, een Amerikaanse advocaat voor het Westelijk District van Washington.

Over een periode van zeven maanden, zag de onwettige activiteit van Kvashuk een totaal van $2.8 miljoen in bitcoin overgebracht naar zijn bank en investeringsrekeningen. Hij diende toen valse belastingaangifteformulieren in waarin hij beweerde dat de bitcoin een gift was geweest van een familielid, volgens de verklaring van de afdeling en de rechtbankverslagen.

Kvashuk moet nu meer dan $8.3 miljoen aan restitutie betalen – de waarde van CSV die door derden die gestolen Microsoft-giftkaarten hadden gekocht, is ingewisseld. De softwarereus kon een verdere $1.8 miljoen in CSV-aflossingen blokkeren die meer dan $10.1 miljoen bedragen, volgens een hofmemorandum dat op 2 Nov. in het Westelijke District van Washington wordt ingediend.

In Februari, werd Kvashuk veroordeeld voor vijf tellingen van draadfraude, zes tellingen van witwassen van geld en twee tellingen van verergerde identiteitsdiefstal door een Jury. Zijn veroordeling sluit een proces van 16 maanden af.

De Oekraïense burger werd ook veroordeeld voor twee aanklachten wegens het indienen van valse belastingaangiftes, en één aanklacht wegens postfraude, fraude met toegangsapparatuur en toegang tot een beveiligde computer ter bevordering van fraude, zo blijkt uit een vonnis van de rechtbank.

„Kvashuk’s criminele daden van stelen van Microsoft, en het daaropvolgende indienen van valse belastingaangiften, is de eerste bitcoin zaak van de natie die een fiscale component heeft,“ zei Ryan Korner, IRS Special Agent. „De veroordeling van vandaag bewijst dat je geen geld kan stelen via het internet en denkt dat bitcoin je crimineel gedrag gaat verbergen.“